Vrijdag (Hugo Claus) door Zwevegems Teater

Miserie, miserie, miserie…

Vrijdag (ZT)

😀 😀 😦 😦

Hugo Claus is één van de allergrootste Vlaamse schrijvers ooit. Hij schreef prachtige teksten (proza, poëzie en theater) en werd hiervoor ook meermaals bekroond.  Zijn thema’s waren in zijn tijd baanbrekend en braken een aantal heilige huisjes open. Alleen blijkt dat nu allemaal niet meer zo relevant te zijn. Een katholiek huishouden waar alles netjes in de doofpot werd gedumpt zoals in Vrijdag, vind je niet meer in onze huidige maatschappij. Is het mogelijk om nog mee te gaan in die problematiek? Incest is uiteraard van alle tijden en het blijft vreselijk om daar als gezin mee geconfronteerd te worden. Alleen raak je daar  sinds de affaire Dutroux in deze tijd niet zo makkelijk meer mee weg dan vroeger.

Het Zwevegems Teater koos ervoor om dit stuk in een soort AN te brengen doorspekt met prachtige Westvlaamse klanken en uitingen. Alleen kan je je afvragen of dit de naturel  van het spel niet in gevaar brengt. Deze creatie had wellicht baat gehad bij een iets hoger tempo en een aantal geladen en gewogen stiltes waren misschien wat overbodig.

Gelukkig heeft het Zwevegems Teater schitterend talent in huis om ook Vrijdag tot een goed einde te brengen. Een sober decor, dito belichting, sterke acteurs en een ervaren regisseur zorgen daar wel voor.

Regie : Jef Depaepe

Spel : Bart Opsomer, Judith Remmerie & Stoffel Van Boeckxsel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s