Amadeus (Peter Shaffer) door Loge 10 Theaterproducties

Salieri’s triomftocht

Affiche

😀 😀 😀 🙂

Deze voorstelling bestempelen als een one-man-show van Salieri zou de rest van de cast misschien oneer aandoen, maar toch is het Peter Van de Velde die de hele voorstelling naar zich toe trekt met een weergaloze vertolking van Salieri. Zonder veel problemen en met de nodige zwier en zwaai transformeert hij van de oude naar de jonge Salieri. Hij trekt al zijn registers open en bewijst hier dat hij een fantastisch acteur is. Jelle Cleymans is een degelijke Amadeus en ook de rest van de cast speelt goed, met Nathalie Wijnants als een goeie Stanze. De muzikale intermezzi van de operettezangeres duurden bijwijlen iets te lang, maar dat was dan ook het enige minpunt aan deze anderzijds mooie voorstelling.

Peter Van de Velde
Peter Van de Velde

Het verhaal van “Amadeus” zal ondertussen wel bekend zijn zeker. Het stuk van Peter Shaffer vertelt het fictieve verhaal van de jaloerse Salieri, de hofcomponist van keizer Leopold. Hij heeft een stralende carrière en is door iedereen geliefd tot Amadeus zijn opwachting maakt. Salieri heeft meteen door dat Amadeus een schitterend componist is en hij ziet groen van jaloezie. Hij drijft het zover tot hij uiteindelijk Amadeus zelfs de dood injaagt. Een intrigerend verhaal, sterk gebracht door de BV’s van Loge 10.

Peter Van de Velde, Hans Ligtvoet, Jan Schepens, Jelle Cleymans & Erik Goris
Peter Van de Velde, Hans Ligtvoet, Jan Schepens, Jelle Cleymans & Erik Goris

De acteurs gaan gekleed in de traditionele klederdracht van die tijd en de aankleding van het decor is sober, maar efficiënt. De decorwissels gebeuren tijdens de vele intermezzi van de Venticelli, de “harem” van Salieri. En telkens als Salieri uit zijn rol stapt en terug de verteller wordt, staat de rest van de cast stil. Ze doen dit tot Salieri terug in zijn rol stapt en dan speelt iedereen verder. Dit werkt wonderwel en zo wordt het tempo nooit uit de voorstelling gehaald. Een mooi stuk, een klassieke, maar mooie enscenering en een fantastische Peter Van de Velde als Salieri. Meer dan genoeg stof om ons met volle teugen te laten genieten van deze voorstelling. Meer moet theater op dat moment echt niet zijn.

Jelle Cleymans & Peter Van de Velde
Jelle Cleymans & Peter Van de Velde

Regie : Bruno Van Heystraten

Spel : Jelle Cleymans, Peter Van de Velde, Nathalie Wijnants, Jan Schepens, Hans De Munter, Erik Goris, Hans Ligtvoet, Hilde Van Wesepoel, Nele Goossens & Martine Reyners

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s