Het diner (Herman Koch) door Theater Pact

Aan tafel

Het Diner

😀 😀 😀 🙂

Jos Fahy
Jos Fahy
Marc De Vlieger
Marc De Vlieger

Twee broers, de één een succesvol politicus, de ander een mislukte onderwijzer, spreken samen met hun vrouwen af voor een etentje in het favoriete restaurant van de politicus. Wat begint als een gewoon etentje met het nodige banaal gekeuvel, mondt uit in een psychologisch steekspel tussen de twee koppels. Er moet namelijk gepraat worden over hun tienerzonen. Zij hebben iets uitgespookt wat hen wel eens de rest van hun leven zou kunnen achtervolgen. Dit stuk, gebaseerd op de succesvolle roman van Herman Koch uit 2009, mixt op een fantastische manier humor en drama. Het stuk wordt, net als het boek, zorgvuldig opgebouwd en slechts bij stukken en brokken wordt duidelijk wat er nu precies gebeurd is. Hele knappe tekst, subliem gebracht door Theater Pact.

Greet Rossignol
Hilde Van Mol
Greet Rossignol
Greet Rossignol

Veel kun je hier als regisseur niet mee doen. De vier acteurs zitten bijna het hele stuk aan tafel. Het stuk moet het vooral hebben van zijn sprankelende dialogen. Als je de tafel op een scène plaatst, dan word je geconfronteerd met een onnatuurlijke plaatsing van de protagonisten. Dit vormt op zich geen probleem natuurlijk omdat dat nu eenmaal eigen is aan toneel. En toch kwam Benny D’Haeseleer met een bijzonder origineel concept op de proppen. Hij liet een draaischijf installeren en zette het publiek rondom de tafel. De draaischijf draait rondjes aan een heel traag tempo. Hierdoor krijg je de acteurs allemaal, elk op hun beurt, heel goed te zien. Een schitterend idee, zo blijkt. Alleen bijzonder jammer dat de schijf kraakt bij iedere stap die erop gezet wordt, vooral door de hoofdkelner en de dienster. Diezelfde hoofdkelner wordt trouwens uitmuntend gestalte gegeven door Ward Uyttersprot. Maar ook de rest van de cast speelt op een heel hoog niveau. Dat is ook noodzakelijk voor dit soort theater waar er weinig ruimte is om te bewegen of om gekke dingen te doen.

Ward Uyttersprot & Jos Fahy
Ward Uyttersprot & Jos Fahy

Jos Fahy is grandioos bij de luchtige start, als hij zijn commentaar spuit op de hoofdkelner, hoe hij gekleed is, hoe hij zijn pink gebruikt om te wijzen, enz. Die luchtige toon wordt lange tijd aangehouden, maar geleidelijk aan wordt het grimmiger. Heel subtiel verandert het licht, van warm naar koud, bijna onmerkbaar. Dit terwijl de personages meer en meer in conflict komen met elkaar. De enige die de boel af en toe nog eens komt ontluchten, is de kelner die zich van geen kwaad bewust is en zo goed en zo kwaad mogelijk zijn job blijft doen. Het sterke verhaal, de prachtige enscenering en de fantastische acteurs bezorgden ons een avondje topamusement. De bijzonder hoge verwachtigen, geschapen door het lezen van het boek, werden volledig ingelost!

Regie : Benny D’Haeseleer

Spel : Jos Fahy, Marc De Vlieger, Hilde Van Mol, Greet Rossignol, Ward Uyttersprot & Evy De Meersman

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s