Amadeus (Peter Shaffer) door Zwevegems Teater

Groen van nijd

Amadeus

😀 😀 🙂 😦

Wie aan Amadeus denkt, denkt onvermijdelijk aan de film van Milos Forman uit 1984 met de fantastische prestatie van F. Murray Abraham. Hij zette een schitterende Salieri neer. Denk je aan het Zwevegems Teater, dan denk je aan kwaliteit. Als je dan ook nog hoort dat de voorstellingen iedere keer opnieuw een staande ovatie kregen, dan zijn de verwachtingen wel heel hooggespannen bij het betreden van de het zo vertrouwde Parochiaal Centrum in het hartje van Zwevegem. En de eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat die verwachtingen ook grotendeels ingelost worden.

Amadeus van Peter Shaffer werd bewerkt door Dirk Crommelinck en focust zich op de relatie tussen Mozart en Salieri. Dat hier af en toe een loopje wordt genomen met de realiteit, nemen we er graag bij, want hun relatie levert meer dan stof genoeg op voor een boeiend toneelstuk. Crommelinck, die ook regisseerde, kiest voor een sobere aankleding. Er is een klein verhoog gemaakt dat doorloopt “Côté Cour” en daarachter staat een live-orkest opgesteld. De acteurs zelf zijn mooi, maar niet opzichtig gekleed. Hij koos ervoor om de acteurs niet in de traditionele klederdracht van de 18de eeuw te laten rondhuppelen en dat werkt. Mozart is kleurrijk en Salieri is deftig gekleed. In het stuk van Shaffer is het de oude Salieri die vertelt, hier op weergaloze wijze vertolkt door Eugène Delabie. Zijn gezicht wordt geprojecteerd op een scherm boven het orkest. Een beetje jammer omdat hierdoor de aandacht wat afgeleid wordt van de acteur, die nochtans een glansprestatie neerzet.

Een mooi verhaal, een knappe enscenering (met een magnifieke belichting) en goeie tot zeer goeie acteurs. Alleen lijdt de voorstelling een beetje onder zijn lengte. Bepaalde scènes lijken mij overbodig en soms duren de muziekstukken te lang. Een aantal personages lijken er wat bijgesleurd en doen ook weinig terzake. Wat ons echt interesseert, is de relatie tussen Salieri en Mozart. En deze eindigt in een meesterlijke laatste 20 minuten als een vermomde Salieri Mozart opdracht geeft om een Requiem te schrijven. Zijn eigen Requiem, zo blijkt later. Amadeus bedenkt de muziek vanop zijn sterfbed en laat Salieri de noten uitschrijven. Hetgeen ze bedenken en schrijven, wordt in real time gebracht door het koor en het orkest. Prachtig!

Een waar huzarenstuk, deze Amadeus van het Zwevegems Teater. 15 acteurs, 6 mensen van de jeugd, een koor en een orkest op elkaar afgestemd krijgen, het is niet iedereen gegeven, maar hier vielen alle puzzelstukjes mooi in elkaar. Een mooie productie, gebracht door een getalenteerde groep. Hoedje af, Zwevegems Teater!

Regie : Dirk Crommelinck

Spel : Stijn Vandenhende, Eugène Delabie, Jef Depaepe, Stefan Vancraeynest, Bart Opsomer, Judith Remmerie, Caroline Taeckens, Marc Vanoutryve, Roos Courtens, Ortwin Malfait, Vincent Vanhoutteghem, Magda Callens, Sylvia Delabie, Martine Degraeve, Trui Verbeke, Camille Dubois, Floriaan De Groeve, Wouter Demeester, Manon Hiltrop, Jasper Matthys & Elise Michielsens

Muziekuitvoering : Kamerkoor Furiant & Forza Musica Gent

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s