Gravity

Verdwaald in de onmetelijkheid van de ruimte

gravity

😀 😀 😀 🙂

2 possible outcomes:  either I make it down there in one piece and I have one hell of a story, or I burn up—either way it will be one hell of a ride.

Oogstrelend mooie beelden, een prachtige soundtrack en schitterend acteerwerk. Dat krijg je allemaal voorgeschoteld als je de zaal binnenstapt om Gravity te bekijken. Je krijgt ook geen seconde rust. Van de eerste minuut word je meegesleept in dit verhaal. Commandant Matt Kowalski en dokter Ryan Stone zijn op een ruimtemissie en zijn net bezig met herstellingen aan de Hubble als er een regen afval in hun richting komt. Ze proberen nog te ontkomen, maar ze zijn te laat en komen terecht in de onmetelijke ruimte zonder veel hoop om nog heelhuids terug op aarde te geraken. Al deze informatie krijg je mee in dat ene magistrale openingsshot van maar liefst 15 minuten. Prachtig om naar te kijken, bijna perfect in beeld gebracht.

Sandra Bullock & George Clooney
Sandra Bullock & George Clooney

Wat volgt, is een ruimte-avontuur pur sang. Beide astronauten proberen op de één of andere manier terug ergens letterlijk houvast te krijgen door naar een Russisch ruimtestation te zweven met de jetpack van Kowalski (Clooney in een voor hem typische rol). De film ziet er fantastisch uit en ook de 3D is schitterend. Constant heb je het gevoel dat je zelf rondzweeft in de ruimte of in het ruimteschip waar ze uiteindelijk in terecht komen. Prachtig gedaan! Het lijkt wel alsof over ieder beeld is nagedacht. Telkens opnieuw kijk je je ogen uit bij het zien van die volgende shot. Cinematografie op haar best. Beter dan dit kan het bijna niet worden.

George Clooney
George Clooney

Bovendien zijn we getuige van een razend spannend ruimte-avontuur. Sandra Bullock is weergaloos in haar rol van dokter Ryan Stone. Telkens je denkt dat ze er nu toch wel bijna zal uit geraken, krijgt ze weer een nieuwe tegenslag te verwerken. Als ze voor de zoveelste keer door de onmetelijke ruimte zweeft en zich probeert vast te klampen aan de uitsteeksels van een nieuw ruimtestation, dan krijg je zin om haar toe te roepen of haar zelfs proberen te helpen. Zo hard word je meegesleept in dit verhaal, mede door de manier waarop dit in beeld gebracht is en door het fantastische gebruik van 3D dat je helemaal onderdompelt in de juiste sfeer.

Sandra Bullock
Sandra Bullock

De eerste veertig minuten zijn van het mooiste dat er de laatste jaren te zien geweest is op onze bioscoopschermen. Nadien verdrinkt de film een klein beetje in meligheid en komt er misschien toch net een onverwachte wending te veel. Maar het blijft spannend en Bullock acteert de pannen van het dak, waardoor je blijft meeleven met haar en hoopt dat het uiteindelijk toch allemaal goed komt. De film doet wel wat denken aan Alien zonder monster of 2001 : A Space Oddyssey zonder computer, maar slaagt er in om dit genre een nieuwe draai te geven. Cuarón laat met deze film nog maar eens zien wat voor een begenadigd regisseur hij wel is en doet ons hopen dat hij deze keer niet meer zo lang op zich zal laten wachten alvorens hij een nieuwe film aflevert. Topcinema!

Van : Alfonso Cuaró,

Met : Sandra Bullock & George Clooney

Advertenties

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s