Riddick

Badass Riddick vs. monsters

Riddick affiche 

  😀 😀 😀 😦

In het jaar 2000 verraste David Twohy vriend en vijand met een B-film die meteen ook een instant classic werd. De film heette Pitch Black en deed het niet slecht aan de kassa. Twohy voerde een superstoere antiheld op, genaamd Riddick. De film scoorde zowel goed bij het publiek als bij de critici. Er zat voldoende vaart in, smerige monsters en een paar leuke nevenpersonages. Maar dé held van de film was ongetwijfeld Riddick, een moordenaar die perfect ziet in het donker maar overdag een zonnebril moet dragen om toch iets te kunnen zien. Riddick werd gespeeld door Vin Diesel en deze rol betekende meteen ook zijn doorbraak als actieheld. Terend op het succes van deze film, kregen we vier jaar later The chronicles of Riddick voorgeschoteld. Dit werd geen groot succes, mede omdat Riddick hier veeleer als echte held werd opgevoerd dan als antiheld. En nu, dertien jaar na de eerste film, keren Twohy en Diesel terug naar het begin. Riddick wil terug naar zijn thuisplaneet en wordt hierin begeleid door de Necromongers, die hem echter voor dood achterlaten op een voor Riddick onbekende planeet. Riddick overleeft aanvallen van de fauna van de planeet en sluit zelfs vriendschap met een hyena-achtig creatuur. Algauw doemen donderwolken op die niet veel goeds voorspellen. Riddick besluit om een boodschap de ruimte in te sturen en zo huurlingen naar de planeet te lokken met zichzelf als lokaas. Er komen twee teams. Een bende ongeregeld onder leiding van supersmeerlap Santana en een groep tot de tanden bewapende Amerikanen onder leiding van Boss Johns. Santana wil Riddick dood, Johns wil hem levend om een oude rekening te vereffenen. Algauw komt het hele zootje oog in oog te staan met aliens, die niet veel goeds in petto hebben …

Vin Diesel
Vin Diesel

De film krijgt nogal wat kritiek maar doet eigenlijk gewoon wat hij belooft, met name Riddick terug opvoeren als de antiheld die hij is. Een man die voor niets of niemand terugdeinst en het sterkst is als hij in het duister kan zitten wachten en dan uit het niets toeslaan. Vin Diesel doet waar hij goed is, namelijk de norse antiheld spelen die met het nodige gegrom en dito oneliners de rest van de cast naar de verdoemenis helpt. Matt Nable is goed als boss Johns, de vader van de kapitein van het schip waarmee Riddick in Pitch Black strandde. Santana is een gedroomde slechterik en Katee Sackhoff speelt de noodzakelijk dame met ballen met verve.

Vin Diesel, Katee Sackhoff & Matt Nable
Vin Diesel, Katee Sackhoff & Matt Nable

Daarenboven ziet de film er goed uit. Ondanks het beperkte budget slaagt Twohy erin om een geloofwaardige wereld te creëren, bevolkt met de nodige fauna en flora. De monsters waartegen Riddick en zijn vijanden moeten vechten, zien er angstaanjagend echt uit en we krijgen één van de leukste sidekicks van de laatste jaren in de vorm van een schitterend geanimeerde hyena-hond, waarmee Riddick vriendschap sluit. De film neemt zichzelf ook nooit te serieus en neemt ons met de nodige humor mee in de gewelddadige wereld van één van mijn favoriete antihelden aller tijden, met name badass Riddick! Ik heb mij geen minuut verveeld en dat is voor mij al veel in deze tijden van popcorncinema en actiefilms waar je de goeie van de slechte niet kunt onderscheiden. Riddick rules!

Vin Diesel
Vin Diesel

Van : David Twohy

Met : Vin Diesel, Jordi Mollà, Matt Nable & Katee Sackhoff

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s