Quartet

Onthaasten met de oudjes …

 Quartet-UK-Poster

  😀 😀 🙂 😦

In Quartet maken we kennis met de bewoners van een rusthuis voor muzikanten op rust. Overal klinkt muziek en gezang. Wilf, Reggie en Sissy zongen vroeger samen in de opera en houden elkaar nu gezelschap. Het jaarlijkse gala komt eraan en daar moet uiteraard gemusiceerd en gezongen worden. Hierdoor ontstaat er wat animo en is iedereen druk in de weer met de voorbereidingen. De komst van Jean, diva en ex-vrouw van Reggie, zorgt voor nogal wat commotie. Zeker als blijkt dat ze niet wil optreden met haar vroegere vrienden Wilf, Sissy en Reggie, waarmee ze vroeger samen zong in de opera …

Pauline Collins & Maggie Smith
Pauline Collins & Maggie Smith

De film houdt er een gezapig tempo op na en eigenlijk past dit ook bij dit soort verhalen. We bevinden ons namelijk in een rustoord waar alles sowieso rustig verloopt. Maar als Connolly zijn zoveelste wandelingetje maakt door de tuin, gebruikt Hoffman net een shot te veel om dit te laten zien. En zo zit de film vol overbodige shots waardoor het trage tempo bij momenten bijna lijkt stil te staan. Dat is dan eigenlijk ook het enige minpunt aan deze film. De acteurs zijn goed tot zeer goed en alle verhaaltjes zijn op zich wel boeiend om volgen. De voorbereiding van het gala met een zich zichtbaar amuserende Michael Gambon als regisseur van dienst en Andrew Sachs (jawel, Manuel uit “Fawlty Towers”) als dirigent. Maggie en Reggie herontdekken hun liefde voor elkaar en dat zorgt voor een aantal vertederende momenten. Connolly is goed op dreef als de ondeugende Wilf en zorgt voor een aantal komische momenten. En ook het verhaal van de dementerende Sissy zorgt voor leuke en minder leuke momenten.

Billy Connolly & Tom Courtenay
Billy Connolly & Tom Courtenay

Hoffman’s regiedebuut mag je dus best geslaagd noemen. Hij slaagt erin het trage levensritme uit het rustoord over te brengen op het publiek, hoewel een tempowisseling hier en daar de film zeker geen kwaad had gedaan. De acteurs laten zien dat ze tot de beste van hun generatie behoren. Bovendien etaleert Hoffman zijn liefde voor muziek door bijna de hele film door populaire klassieke melodieën te laten spelen. De bijrollen worden bijna allemaal gespeeld door operazangers en -zangeressen op rust en zij zingen dan ook de pannen van het dak. De film is best aangenaam om volgen en geeft je een goed gevoel. En dat op zich is al meer dan een verdienste.

Billy Connolly, Tom Courtenay, Andrew Sachs & Pauline Collins
Billy Connolly, Tom Courtenay, Andrew Sachs & Pauline Collins

Van : Dustin Hoffman

Met : Billy Connolly, Maggie Smith, Tom Courtenay, Pauline Collins, Andrew Sachs, Michael Gambon & Sheridan Smith

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s