The Great Gatsby

Stijlvolle bombast !

 the-great-gatsby-poster1-399x600

  😀 😀 😀 😦

The Great Gatsby vertelt het verhaal van Nick Carraway die naar New York trekt om daar te genieten van de glamour en de glitter van de upperclass bevolking. Hij neemt zijn intrek in een bescheiden woning, vlak naast het huis van Jay Gatsby, een steenrijke zakenman die iedere avond een feest geeft waarop iedereen welkom is. Nick bezoekt in New York ook zijn nicht Daisy Buchanan en haar echtgenoot Tom. Algauw blijkt dat Gatsby en Daisy elkaar kennen en dat Gatsby Nick nodig heeft om haar te benaderen. Zij blijkt namelijk zijn grote liefde te zijn. Uiteindelijk ontmoeten ze elkaar en de vonk slaat weer over. Het verleden kan echter niet uitgewist worden hoezeer Gatsby ook zijn best doet. Hierop worden een reeks tragische gebeurtenissen in gang gezet …

Leonardo DiCaprio
Leonardo DiCaprio

Zoals steeds in zijn films, slaagt Luhrmann (Romeo & Juliet, Moulin Rouge) erin om een soort van eigen sprookjeswereld te creëren. Hiervoor maakt hij gebruik van glijdende camerabewegingen door het grotendeels digitale New York, excessieve kledij en muziek van hedendaagse artiesten. En dit terwijl de film zich afspeelt tijdens de drooglegging. Het ziet er dan ook allemaal prachtig uit. Schitterend bijvoorbeeld hoe de teksten die Carraway schrijft op het scherm getoverd worden. De kostuums zijn van een ongeziene pracht, de muziek past wonderwel bij hetgeen we te zien krijgen en de feestjes zijn subliem in beeld gebracht. DiCaprio is perfect gecast als de flamboyante Gatsby en ook Tobey Maguire doet het meer dan behoorlijk als de onfortuinlijke Nick Carraway.

Tobey Maguire & Leonardo DiCaprio
Tobey Maguire & Leonardo DiCaprio

En toch slaagt de film niet 100 % in zijn opzet. Luhrmann heeft zich zodanig geconcentreerd op de cinematografie en de overweldigende set pieces dat hij zijn personages vergeten is. Het eerste uur ben je zodanig overweldigd door hetgeen allemaal op je afgevuurd wordt, dat je bijna vergeet dat er ook nog echte acteurs rondlopen in de film. We krijgen pas een eerste keer echt zicht op de gevoelens van de diverse personages op het ogenblik dat Gatsby en Daisy elkaar voor het eerst terugzien. Gatsby is bloednerveus en wordt schitterend neergezet door een opvallend grappige DiCaprio. En pas de laatste drie kwartier begin je echt mee te leven met de onfortuinlijke Gatsby en zijn “vrienden”.

Carey Mulligan & Leonardo DiCaprio
Carey Mulligan & Leonardo DiCaprio

Je kan dit bezwaarlijk een slechte film noemen en het blijft ook een mooi verhaal. Er is heel wat te zien en te beleven waardoor je je geen ogenblik verveelt. Alleen blijven de personages wat te lang aan de oppervlakte waardoor je heel lang naar een mooie verpakking zit te kijken met bijzonder weinig inhoud. Gelukkig wordt er de laatste drie kwartier veel goed gemaakt.

Van : Baz Luhrman

Met : Tobey Maguire, Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan, Joel Edgerton, Elizabeth Debicki & Isla Fisher 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s