Stoker

Stijlvolle thriller over een noodlottige driehoeksverhouding

stoker-poster-us-405x600

 Van : Chan-wook Park

Met : Nicole Kidman, Mia Wasikowska, Matthew Goode, Dermot Mulroney & Jacki Weaver

  😀 😀 😀 😦

We maken kennis met India Stoker, een op zijn zachtst gezegd heel eigenaardig meisje met een voorkeur voor jagen.  Haar vader is verongelukt en zij probeert zijn dood nu te verwerken, samen met haar moeder, een zo mogelijk nog eigenaardiger vrouw die nooit naar haar dochter omgekeken heeft.  Op de dag van de begrafenis krijgen ze bezoek van oom Charles.  Hij is een op het eerste gezicht sympathieke peer en besluit om een tijdje bij India en Evelyn te logeren.  Algauw ontstaat er een soort driehoeksverhouding tussen de drie personages …  Dat is het uitgangspunt van deze intrigerende thriller, geschreven door Wentworth Miller (Scofield uit Prison Break).

Mia Wasikowska & Matthew Goode
Mia Wasikowska & Matthew Goode

De film is bovendien voortreffelijk in beeld gebracht.  De regisseur weet hoe hij mooie plaatjes moet schieten.  Over ieder beeld is zo goed nagedacht dat je het gevoel hebt dat je naar het ene kunstwerkje na het andere zit te kijken.  Ook de montage zit ingenieus in elkaar.  De makers werken met een soort van tijdssprongen die dan later terugkeren en duidelijk maken waarover het eigenlijk allemaal ging in de flashback of -forward.  Heel knap gedaan en dat zorgt ook voor een hele mysterieuze sfeer, mede door het gebruik van kleuren in bepaalde shots.  Ook de acteurs kwijten zich uitstekend van hun taak.  Matthew Goode is een sympathieke nonkel waar toch constant een soort van dreiging uitgaat.  Wasikowska draagt de film en doet dat uitstekend.  Maar Nicole Kidman is vooral schitterend als de moeder die stiekem verliefd wordt op oom Charles, maar eigenlijk ook weet dat dat eigenlijk niet mag, zo vlak na de dood van haar man.

Nicole Kidman
Nicole Kidman

Als je dit allemaal leest, zou je bijna denken dat je hier te maken hebt met de perfecte film, maar dat is helaas niet zo.  Daarvoor is het verhaal te mager en lijkt de enige boodschap te zijn dat het onmogelijk is te ontsnappen als je geboren bent voor het kwaad.  Hoewel de film fantastisch oogt en er heel goed in geacteerd wordt, blijf je toch op je honger zitten en is de ontknoping al bij al ontgoochelend.  Ik zat me dan ook voortdurend af te vragen tot welk meesterwerk deze regisseur in staat zou zijn als hij wel met een goed scenario zou werken.  Volgens mij gaan we er nog van horen.  Dit wordt een grote meneer …

Mia Wasikowska
Mia Wasikowska
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s