Tribuna(a)l (Jos Verbist & Raven Ruëll) door Theater Antigone & Theatre National De Bruxelles

Met z’n allen naar de rechtbank …

Tribunaal affiche

😀 😀 🙂 😦

Net op tijd waren we. Althans, dat dachten we, maar toen bleek dat de voorbeschouwing nog bezig was. Tijd zat dus om nog een babbeltje te slaan met toneelvriend Stoffel en zijn vriendin en ook Vincent en Bieke goeiedag te zeggen, die dus wel op tijd waren voor de voorbeschouwing. Goed voor hen en dat zal wel interessant geweest zijn, maar wij hadden toch niet echt problemen om te volgen.  Je komt eigenlijk binnen in een (nagebouwde) primitieve rechtszaal. De griffier kondigt de komst van de rechter en de advocaten aan en het stuk begint. De ene zaak na de andere wordt op je afgevuurd, het één al spannender dan het ander. Geen assisenzaken, maar kleine zaken over winkeldiefstal, kleine drugsdealers, het immigratiebeleid en zelfs mensenhandel. Halverwege het stuk begint een muziekje te spelen en krijgen we een franstalige rechter, om tenslotte in het derde deel te eindigen met alweer een vlaamse rechter.

Cast
Cast

Een leuke productie waar de humor nooit veraf is en waar de maatschappijkritiek ook niet geschuwd wordt. Doordat de makers ervoor kozen om gewoon de ene zaak na de andere naar voor te laten komen, was er weinig ruimte voor de personages. Hierdoor was het ook niet altijd zo evident om met hen mee te leven. Het anekdotische van het geheel had dan ook weer zijn voordelen, omdat je per definitie wist dat er na een saai stukje wellicht een minder saai stuk kwam. We hebben ons niet verveeld, maar nooit kregen we de indruk dat we naar een toneelstuk zaten te kijken met een goed verhaal en interessante personages. De enige acteur die op mij een zekere indruk naliet, was Vincent Hennebicq als franstalige rechter met een hart.

Tribunaal beeld

Interessant qua thema, maar te vrijblijvend om echt tegen schenen te schoppen en te anekdotisch om van echt goed theater te spreken. Blijft over : een plezante avond in de rechtbank. De meeste verhaaltjes waren interessant genoeg om te blijven volgen, maar te weinig interessant om een blijvende indruk na te laten. Getuige de gesprekken nadien in de foyer die zelden nog over de voorstelling gingen. Het ging wel nog over theater, maar dan veeleer over andere (betere ?) stukken die we in het verleden te zien kregen.

Regie : Jos Verbist & Raven Ruëll

Spel : Jos Verbist, Tom Dupont, Raven Ruëll, Vincent Hennebicq, Laura Sépul, Eléna Doratiotto, Olivia Carrère, Tania Van der Sanden, Benjamin Op de Beeck, David Dermez, Isabelle Van Hecke, Frederika Del Nero, Céline Broeckaert & figuranten

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s