L’écume des jours

Levende worsten en vluchtende palingen … ???

 Van : Michel Gondry

Met : Romain Duris, Audrey Tautou, Gad Elmaleh, Omar Sy, Aissa Maiga & Charlotte Le Bon

  😀 😦 😦 😦

Michel Gondry is vooral bekend als regisseur van het briljante “Eternal Sunshine Of The Spotless Mind”, nog steeds één van mijn favoriete liefdesfilms aller tijden met glansrollen voor Jim Carrey en Kate Winslet.  Toegegeven, hij werd toen geholpen door het schitterende scenario van Charlie Kaufman en hemzelf.  Hoewel hij nooit meer het niveau haalde van bovenvermelde film, zijn de verwachtingen telkens opnieuw hooggespannen.  Zeker als hij voor “L’écume des jours” één van de klassiekers van de Franse literatuur verfilmt.  Na het zien van deze film stel ik mij toch serieuze vragen bij het meesterschap van Gondry.  Naar eigen zeggen, werd hij bij het draaien van “The Green Hornet” zodanig gefnuikt in zijn creativiteit dat hij voor “L’écume des jours” besloot om alle registers open te trekken met alle desastreuze gevolgen van dien.

Audrey Tautou & Romain Duris

De film vertelt het verhaal van Colin, die verliefd wordt op Chloë.  Ze trouwen en alles is rozengeur en maneschijn tot opeens Chloë zwaar ziek wordt.  Er groeit namelijk een waterlelie in haar longen …  Gondry propt zijn film vol met fantasierijke effecten en symboliek.  Naarmate Chloë zieker en zieker wordt, wordt hun appartement overwoekerd met allerlei onkruid en krijgt de film een almaar vuilere en grimmigere look.  Al van de eerste scène word je als kijker overdonderd met bij momenten lachwekkende effecten.  In het appartement van Colin woont ook een irritante muis (een verklede acteur ???!) die te pas en te onpas opdraaft en geen mens die weet waarom.  De deurbel verandert in een soort kakkerlak en moet telkens gedood worden om hem te doen stoppen.  Als de knecht van Colin (een plezante Omar Sy) een paling wil klaarmaken, moet hij die eerst vangen, want hij is gevlucht in de waterleiding.  En zo gaat het maar verder.  Op geen enkel moment word je als kijker wat rust gegund.  Het ene stupide fantasietje na het andere wordt op je losgelaten, waardoor je op de duur alleen maar zit te verlangen naar een normaal shot en een of andere normale karakterontwikkeling.  De overdreven effecten zorgen er ook voor dat je aandacht weggetrokken wordt van het verhaal en van de figuren, waardoor je op geen enkel moment meeleeft met de hoofdpersonages.

Romain Duris, Audrey Tautou & Omar Sy
Romain Duris, Audrey Tautou & Omar Sy

Ik blijf hopen dat Michel Gondry ooit nog eens een meesterwerk op ons zal loslaten, maar afgaand op zijn recentste films zit dat er niet meteen aan te komen.  Deze film is bij momenten ronduit irritant en duurt daarenboven ook nog eens veel te lang.  Een dozijn fantasietjes minder en veel meer focus op de personages hadden deze film zeker deugd gedaan.  Als je al van plan was om deze film te gaan bekijken, wacht …  Ga naar de winkel en koop daar de DVD van “Eternal Sunshine Of The Spotless Mind”.  Je zal er geen spijt van hebben en dan voel je je op z’n minst ook niet verplicht om “L’ècume des jours” uit te zitten.  Iets wat wij wel gedaan hebben en nu nog altijd spijt van hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s