Oblivion

Prachtige plaatjes zonder inhoud

Oblivion affiche

 Van : Joseph Kosinski

Met : Tom Cruise, Morgan Freeman, Olga Kurylenko, Andrea Riseborough, Nikolaj Coster-Waldau, Melissa Leo & Zoe Bell

  😀 😀 😀 😦

Tom Cruise speelt Jack Harper, een overlevende van de oorlog van de mensheid met de “scavengers”.  De aarde is verwoest maar de mensheid gebruikt het water van de aarde nog steeds als energiebron.  Jack is er om de grote waterzuiginstallaties te beschermen en wordt hierbij geholpen door Victoria (Andrea Riseborough) en “drones” (boos kijkende vechtmachines die alles neerknallen wat ze op hun weg tegenkomen).  Als hij op een dag echter een vrouw redt uit een gecrasht ruimteschip, begint hij zich serieus wat vragen te stellen …  Al van in het begin van de film word je overdonderd door de visuele beeldenpracht.  Het lijkt wel alsof regisseur Kosinski over ieder beeld goed nagedacht heeft en wat de cinematografie betreft, zit het dan ook meer dan snor.  Ook het gebruik van licht en schaduw is prachtig in deze film.  De film is opgenomen in Ijsland en dat levert prachtige long shots op.  Kortom, een ware streling voor het oog.

Tom Cruise
Tom Cruise

Tom Cruise heeft al behoorlijk wat ervaring als actieheld in dit genre (War Of The Worlds, Minority Report) en voelt zich ook in deze film duidelijk als een vis in het water.  Hij wordt goed geflankeerd door Olga Kurylenko (Quantum Of Solace) en Andrea Riseborough (Happy-Go-Lucky, Shadow Dancer).  Morgan Freeman is dan weer degelijk als altijd als de leider van de “scavengers”.  Niet dat de acteurs hier zulke grootse prestaties leveren, maar ze zijn geloofwaardig in hun personage en dat is het enige wat telt in een sci-fi actiefilm als deze.  De mooie muziek van M83 past perfect bij de strakke stijl die Kosinski hanteert voor de vormgeving van zijn film.  Bij momenten heb je echt het gevoel dat je naar een waar kunstwerk zit te kijken.

Oblivion Andrea Riseborough
Andrea Riseborough

De film bevat uiteraard een paar actiescènes en ook daar valt heel weinig op aan te merken.  De actiescènes zijn strak en mooi om naar te kijken.  De scène waarbij Tom Cruise een “drone” zoekt in een gat in de grond (wat eigenlijk de overblijfselen van een gebouw blijkt te zijn) is er één die spannend is en daarenboven ook nog eens knap in elkaar gestoken.  Hetzelfde kan gezegd worden van de scène waarbij de “drones” binnengedrongen zijn in het hol van de “scavengers”.  De actie is overzichtelijk in beeld gebracht zodat je steeds weet wie waar zit.

Morgan Freeman
Morgan Freeman

Degelijke acteurs, prachtige beelden, een mooie soundtrack, goeie actie, maar … te weinig inhoud.  Het verhaaltje heeft te weinig om het lijf om van een echt meesterwerk te kunnen spreken.  Er zitten nogal wat ongeloofwaardigheden in en het wordt ook heel traag opgebouwd.  Je verveelt je geen seconde door de overweldigende beeldenpracht, maar toch blijf je een beetje op je honger zitten doordat het verhaaltje op zich te weinig is.  Kosinski laat met deze film echter alweer zien (na Tron : Legacy) dat hij een goeie regisseur is en stilistisch schitterende films kan afleveren.  Geef de man nu nog eens een echt goed verhaal en hij zou wel eens een waar meesterwerk kunnen afleveren.

Tom Cruise
Tom Cruise
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s