Ciné Public als alternatief voor de nationale wedstrijd van CVB ?

Is de huidige vorm van de club- en provinciale filmwedstrijden houdbaar ? En wat met de nationale wedstrijd, georganiseerd door het CVB ? Wordt het niet eens hoog tijd dat we wat kritischer kijken naar onze eigen producties ? Of willen we dat ons ras uitsterft ? Want laat ons eerlijk zijn, de gemiddelde leeftijd van de clubleden is ver boven de 50 en er komen weinig jonge mensen bij. Hoe komt dat ?

InterviewmetTomVanAvermaetenLauraVerlinden
Ronny interviewt Tom Van Avermaet en Laura Verlinden

Ik ben naar “Ciné Public” geweest en daar zag ik wel heel wat jonge mensen. Zowel jonge filmmakers als toeschouwers. En natuurlijk ontstaat direct weer de polemiek van de filmscholen, temeer omdat de film van de jongste winnaar van het VACOV provinciaal tornooi tot stand is gekomen met medewerking van een filmstudent. En dan ? Zolang je niet afgestudeerd bent, ben je in principe geen professioneel. Daarenboven zijn er heel wat leden van de diverse clubs die een aardig centje bijverdienen door her en der opnames te doen, al dan niet in opdracht. Ze maken er een montage van en vragen hier geld voor. Is dat niet de definitie van professionelen ? “Ciné Public” is gewoon een heel gezellig festivalletje met goeie films en een leuke sfeer. Het enige waar je over kan discussiëren, is of er niet wat meer ruimte moet zijn voor de liefhebbers. Nu komen ze wel heel weinig aan bod. Misschien moeten de liefhebbers ook hier een duidelijker forum krijgen. Uiteindelijk is de organisator het CVB en zij staan toch voor de liefhebbers. Persoonlijk vind ik dat een film, gesteund door het VAF, niet meer thuis hoort op een amateurfilmfestival. Maar goed, dat is voor discussie vatbaar.

VrijwilligerCentrumvoorBeeldexpressie
Ronny is de cameraman van dienst

Wat met onze club-, provinciale en nationale wedstrijden ? Zou het niet goed zijn om ook hier filmstudenten toe te laten ? Het legt alleen maar de lat hoger en zal ons dwingen om het onderste uit de kan te halen. Een clubwedstrijd op zich is goed, alleen maar om ieder lid toe te laten om zijn film te laten zien. Maar op provinciaal niveau moet het anders. De films die hieraan meedoen, moeten strenger beoordeeld worden. De lat moet m.a.w. hoger gelegd worden, het kaf moet veel meer van het koren gescheiden worden. Ook de locatie moet veranderen, de sfeer moet veranderen. Misschien moeten ook hier andere films getoond worden, professionele producties (om volk te trekken). Dit moet in kleinere cinemaatjes met gezelligere bars waardoor ook jongeren zich aangetrokken voelen om hier naartoe te trekken. “Ciné Public” is in de Studio Skoop, een ultragezellig za altje in het centrum van Gent. Iedere stad heeft wel een dergelijke cinema die volgens mij wel bereid zou zijn om de amateurfilmer een forum te bieden.

Wellicht schop ik hiermee een aantal mensen tegen de schenen, maar misschien moet dit eens gebeuren. Doen we dit niet, dan zijn we als amateurfilmclub ten dode opgeschreven en kunnen we onze films enkel nog tonen op YouTube. En hier moet je al heel veel geluk hebben wil je een groot publiek bereiken. Laat ons daarom eens de koppen bij elkaar steken en kijken hoe we de huidige formules van de diverse filmfestivals kunnen aanpassen en/of verbeteren. Iedere amateurfilmmaker kan er alleen maar beter van worden, … denk ik …

GesprekmetTomVanAvermaet
En wij zitten in het publiek …
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s