Ben X (Frank Van Laecke & Allard Blom) door Musical van Vlaanderen

Eigentijds en bijzonder confronterend

ben-x-musical-affiche.preview

😀 😀 😀 🙂

“Ben X” van Nic Balthazar was indertijd al een serieuze uppercut en staat nog altijd in mijn top 10 van beste Vlaamse films ooit.  Maar wat deze musical brengt, is zo mogelijk nog beter.  Een gigantische videowall fungeert als decor voor het verhaal van Ben, een autistische tiener die zwaar gepest wordt op school.  Dit zorgt voor de nodige strubbelingen, zowel op school als thuis.  Ben kan zijn gevoelens niet uiten en weet ook niet hoe hij de pesters het hoofd moet bieden.  Hij vlucht dus weg in een computerwereld waar hij wel de held kan zijn …

Pestgedrag in de klas
Pestgedrag in de klas

Het stuk begint met een inkijk in het sterk georganiseerde leven van Ben.  Terwijl het openingslied gezongen wordt, worden op de achterwand allerlei beelden geprojecteerd die weergeven wat er zich in het hoofd van Ben afspeelt.  Een digitale klok speelt hierin uiteraard een belangrijke rol.  En zo wordt de videowand telkens weer gebruikt, hetzij om een inkijk te geven in het hoofd van Ben, hetzij als decor, hetzij als een vergrote weergave van het computerscherm van Ben.  Dit zorgt voor een aantal hele mooie beelden, zoals de rit met de bus aan het begin van het stuk, de pretparkattractie, het station, maar ook en vooral het gevecht van Ben X (het digitale alter ego van Ben) tegen twee vijanden, van wie hij zich inbeeldt dat het zijn pesters zijn.  Op het scherm zien we het gevecht en op de plaats waar de vijanden verschijnen, staan Bert Verbeke en Sébastien De Smet (de pesters) achter de videowand, waardoor je echt de indruk krijgt dat Ben tegen zijn pesters vecht.  Heel knap gedaan.  En zo zou ik nog wel een paar beelden kunnen opnoemen.  Technisch een hele mooie voorstelling.

Leendert De Vis voert de sterke cast aan
Leendert De Vis voert de sterke cast aan

Techniek is uiteraard niet alles in een musical.  De sterrencast, aangevoerd door Leendert De Vis als Ben, vullen hun rollen allemaal goed in.  En de zang is uitmuntend.  Leendert De Vis zingt de pannen van het dak als Ben, maar ook Peter Van de Velde, Jorien Zeevaart en Marleen van der Loo zingen geweldig goed.  Ook de kleinere rollen worden goed ingevuld door een ensemblecast, aangevoerd door Jan Schepens, Marc Coessens & Joris De Beul.  Een speciale vermelding toch voor de twee pesters, aangevoerd door een schitterende Bert Verbeke, die verontschuldigend zijn handen ophief bij het awoe-geroep tijdens het minutenlange eindapplaus.  Een mooi teken dat zijn personage heel geloofwaardig gebracht werd.  Een minder karikaturale directeur had het geheel misschien nog net iets beter gemaakt, maar dat is muggenziften.

Leendert De Vis en Jorien Zeevaart
Leendert De Vis en Jorien Zeevaart

Een verrassend korte voorstelling die je van bij het begin bij de keel grijpt, je eens goed door elkaar schudt en je pas terug loslaat bij het laatste applaus.  Een hele knappe prestatie van dit team.  En bijzonder creatieve, eigentijdse voorstelling waar nadien nog een tijdje over kan nagepraat worden.  Eén minpunt : bijzonder jammer dat deze musical zo’n korte speelperiode krijgt.  Had veel meer verdiend !

Regie : Frank Van Laecke

Spel : Leendert De Vis, Jorien Zeevaart, Peter Van de Velde, Marleen van der Loo, Bert Verbeke, Marc Coessens, Jan Schepens, Sébastien De Smet, Dirk Van Vaerenbergh & Joris De Beul

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s