Jagten

Een moderne heksenjacht

Jagten (affiche)

 Van : Thomas Vinterberg

Met : Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Annika Wedderkopp, Lasse Fogelstrom, Anne Louise Hassing, Susse Wold & Alexandra Rapaport

  😀 😀 😀 😀

Dat kindermisbruik iets van alle tijden is, is ons de laatste jaren pijnlijk duidelijk geworden.  En jammer genoeg speelt ook de kerk hier een lelijke rol in.  Niet toevallig dus dat deze film zich afspeelt in een superkatholieke dorpsgemeenschap.  Lukas is een graag geziene gast en werkt sinds kort als kleuterleider in de lokale school.  Hij is in een pijnlijke scheiding verwikkeld (hij mag zelfs zijn zoon niet zien) en gaat regelmatig op de lappen met zijn jeugdvrienden.  Hij ontfermt zich ook af en toe over Klara, de dochter van zijn beste vriend Theo.  Als hij op een dag een kadootje weigert van haar, neemt zij wraak door te zeggen dat ze zijn piemel gezien heeft.  Voor hij het goed en wel beseft, is Lukas het slachtoffer van valse beschuldigingen en bijgevolg van een moderne heksenjacht.  En zelfs als hij onschuldig verklaard wordt, blijft het hele gebeuren hem achtervolgen …

Susse Wold & Annika Wedderkopp
Susse Wold & Annika Wedderkopp

De film begint en we maken kennis met Lukas, een eerder gesloten man die in een moeilijke echtscheidingszaak verwikkeld zit.  Mads Mikkelsen speelt zijn rol zo overtuigend dat je van meetaf aan sympathie hebt voor zijn personage.  Hij draagt zijn lot gelaten en het aantal keren dat hij zegt dat hij onschuldig is, kun je op één hand tellen.  Pas in de tweede helft van de film verliest hij de controle over zichzelf.  Maar ook dat is heel geloofwaardig gebracht.  Wie zou die winkelbediende geen kopstoot verkopen als hij weigert om Lukas twee koteletten te geven ?  Een hele knappe prestatie van Mikkelsen en een terechte Gouden Palm-winnaar.  Echter ook de rest van de cast speelt op topniveau.  Thomas Bo Larsen weet perfect de twijfel weer te geven van Theo, de beste vriend van Lukas.  Hij kan moeilijk geloven dat zijn beste vriend dit zou doen, maar kan ook moeilijk zijn dochter een leugenaar noemen.  Annika Wedderkopp tenslotte is schitterend als de kleine Klara met een bijna demonische aanwezigheid die soms doet denken aan de kleine jongen uit “The Omen”.

Lasse Fogelstrom & Mads Mikkelsen
Lasse Fogelstrom & Mads Mikkelsen

Hoewel de film er vrij lang over doet om de personages voor te stellen, stoort dit niet.  Zo krijgen we ruim de kans om kennis te maken met iedereen en stuk voor stuk zijn dit interessante personages.  Dat maakt ook dat je met iedereen meevoelt en dat je perfect begrijpt waarom iedereen reageert zoals ze reageren, van slachtoffer Lukas tot de ouders van Klara en de twijfelende directrice van de kleuterschool.  Zelfs als andere kleuters ook beweren door Lukas misbruikt te zijn, geloof je dat die ouders dat inderdaad zelf ook geloven.  Dit is allemaal zo menselijk.  Hoe jammer we het ook vinden van Lukas, we kunnen de reactie van de anderen begrijpen en willen hen gewoon toeroepen dat ze verkeerd zijn, dat Lukas niets gedaan heeft.  Het erge is dat de echte lijdensweg pas begint wanneer zijn onschuld bewezen wordt en dat wordt pijnlijk duidelijk in het laatste shot van de film.

Mads Mikkelsen & Thomas Bo Larsen
Mads Mikkelsen & Thomas Bo Larsen

Wat mij betreft, is dit een film die de perfectie benadert.  Er zit geen shot te veel in, er wordt heel geloofwaardig geacteerd en de gebeurtenissen (hoe verschrikkelijk ook) volgen elkaar logisch op.  Nooit twijfel je aan de geloofwaardigheid van het geheel.  Vinterberg stopt zijn film ook vol met close-ups en kiest zelden voor goedkope efffecten.  De steen door de ruit komt op het gepaste moment, net als je denkt dat alles nu wel goed komt.  Een mooi verhaal, knap in beeld gebracht met topprestaties van de acteurs.  Hoedje af, Vinterberg.  Na “Festen” alweer een hele knappe film.  Voor mij nog mooier dan “Festen” en de mooiste film van 2012.

Mads Mikkelsen
Mads Mikkelsen
Advertenties

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s