End Of Watch

Politiemannen in hart en nieren

 Van : David Ayer

Met : Jake Gyllenhaal, Michael Peña, Natalie Martinez, Anna Kendrick, David Harbour, Frank Grillo & America Ferrara

end-of-watch-poster1

  😀 😀 😀 🙂

Buddy cop films, een genre dat zo oud is als de straat en evenveel slechte als goeie voorbeelden heeft.  48 HRS. en Lethal weapon zijn natuurlijk dé voorbeelden bij uitstek van een genre dat nu toch stilaan uitgemolken lijkt.  En toch voegt deze End of watch nog iets toe.  We krijgen het verhaal van Brian en Mike, twee vrienden-politieagenten die samen patrouille doen in één van de gevaarlijkste wijken van L.A.  We volgen hen tijdens een aantal routine-opdrachten.  Ze komen echter een aantal keer teveel in aanraking met de bendeleden van één of ander Mexicaans drugskartel, waarna ze een prijs op hun hoofd krijgen …

end-of-watch07
Michael Peña & Jake Gyllenhaal

In alle recensies die ik tot nu toe las over de film, gaat het over het found footage verhaal dat slecht uitgewerkt wordt.  Naar mijn mening gaat het hier niet over.  Dit is gewoon een verhaal over twee vrienden en toevallig volgt één van hen een cursus video, waardoor er inderdaad beelden in zitten die door de personages zelf gemaakt zijn.  Maar lang niet alle beelden zijn door henzelf gemaakt en dat wordt ook voldoende duidelijk gemaakt tijdens het verloop van de film (de bedscène, de shoot-out, enz.).  De zelfgemaakte beelden dragen alleen maar bij tot de authenticiteit van het geheel.  We krijgen constant het gevoel naar echte mensen te kijken die met hun job bezig zijn.

EOW-end-Of-watch
Michael Peña & Jake Gyllenhaal

Gyllenhaal en Peña spelen hun rollen zo goed dat ze die geloofwaardigheid, die authenticiteit alleen maar versterken.  We geloven dat dit echte flikken zijn, dat dit vrienden zijn, kortom dat dit echte mensen zijn.  We krijgen van in het begin bijzonder veel sympathie voor deze macho’s.  We leren hen ook heel goed kennen, vooral als ze tussen twee opdrachten door zitten te converseren in hun auto.  Dit zorgt voor hele mooie en af en toe grappige dialogen, als ze praten over hun levensvragen, hun gevoelens, hun sex- en liefdesleven, hun werk, enz.  Vaak krijg je zelfs de indruk dat je naar een documentaire zit te kijken van twee politieagenten in L.A.  Dat je zo met deze mannen sympathiseert, maakt ook dat je met een ongemakkelijk gevoel blijft kijken omdat het er naar uit ziet dat dit niet goed kan aflopen.  En de laatste 20 minuten zijn dan ook bijzonder spannend, mede door de knappe opbouw ernaartoe.

Jake Gyllenhaal & Michael Peña
Jake Gyllenhaal & Michael Peña

Ook de bijrollen zitten goed, zoals Grillo als Sarge en Anna Kendrick als Janet.  Hoewel hun aandeel bijzonder klein is.  Het camerawerk is goed en zit de personages op de huid.  Af en toe echter krijgen we rare sprongen.  De personages hebben cameraatjes gemonteerd op hun borstzakjes en dit zorgt voor vreemde, af en toe schokkerige beelden (vooral in het begin van de film).  Naar het einde van de film toe wordt dit beter en krijg je een beter zicht op hetgeen zich afspeelt op het scherm.  De twee hoofdrolspelers dragen de film en stuwen hem ook voort naar de knappe, gewelddadige finale.  Het zou mij niet verwonderen mochten de twee acteurs een oscarnominatie in de wacht slepen.

End-of-Watch-Main-Review
Jake Gyllenhaal & Michael Peña
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s