Looper

Keuzes maken doorheen de jaren

  😀 😀 😀 🙂

Het jaar is 2044.  Joe is een Looper, een huurmoordenaar die werkt voor een werkgever in de toekomst, 30 jaar van hier.  Men heeft namelijk tijdreizen uitgevonden, maar dat is verboden en enkel toegankelijk voor misdaadorganisaties.  Als de maffia iemand wil laten afmaken, dan sturen ze die gewoon 30 jaar terug in de tijd om daar neergeknald te worden door de zogenaamde Loopers.  De Loopers worden rijkelijk betaald met goud- en zilverstaven.  Eén minpunt voor de Loopers is dat ze op een bepaald moment hun eigen toekomstige zelf moeten neerknallen, waarna ze nog 30 jaar rijkelijk van hun leven kunnen genieten tot ze teruggestuurd worden om door zichzelf afgemaakt te worden.  Die tijd is nu gekomen voor Joe en hij is zodanig verrast dat hij niet schiet, waardoor oude Joe kan ontsnappen.  Dit is het begin van een kat- en muisspel tussen de Joes, maar ook met de organisatie die zich ontfermt over de Loopers.

Bruce Willis & Joseph Gordon-Levitt

Regisseur Rian Johnson slaagt erin om met een relatief beperkt budget (toch in tegenstelling met echt grote Hollywoodfilms) een toekomstbeeld te creëren.  Toegegeven, rooskleurig ziet het er niet uit met kinderen die midden op de dag in de rug neergeschoten worden.  De mens is ook niet zo ver geëvolueerd als je zou denken.  En iedereen lijkt zich constant onledig te houden met feestjes en drugs.  Door een paar futuristische elementen te introduceren (vliegende motoren, zwevende sproeiers voor de gewassen, …) laat hij ons geloven dat we ons in de nabije toekomst bevinden.  De cinematografie is fantastisch, om duimen en vingers bij af te likken.  We krijgen het ene mooie plaatje na het andere voorgeschoteld.  En ook over de montage kan er weinig gezegd worden.  Aan het begin van de film zit er een knappe montage die een drugstrip van Joe verbeeldt.  Ook de horror is nooit veraf.  In één fantastische amputatiescène met een vriend van Joe, laat de regisseur ons voelen dat er met deze mensen niet gespot moet worden.

Emily Blunt

Wat vaak vergeten wordt in actiefilms, zijn de acteurs.  Het enige wat ze moeten doen in de meeste actiefilms, is stoer wezen en mensen overhoop schieten.  Hier is dat wel even anders.  Joe wordt geconfronteerd met zijn eigen toekomst en kan hier niet goed mee om.  Hij evolueert ook in de film.  In het begin is hij gewoon een gewetenloze moordenaar, maar dat verandert geleidelijk aan als hij kennis maakt met Sara en haar zoontje Cid.  Joseph Gordon-Levitt is een goed acteur en dat bewijst hij ook hier weer.  Hetzelfde kan gezegd worden van Emily Blunt, die hier een mooie fragiele moederfiguur speelt.  Bruce Willis is de actieheld bij uitstek, maar hij bewees al meerdere malen ook een uitstekend acteur te zijn.  En dat kan hij hier mooi uitspelen omdat hij, als de toekomstige Joe, voor verschrikkelijke keuzes komt te staan wil hij zijn eigen toekomst vrijwaren.  De scène in het restaurant tussen Willis en Gordon-Levitt is een pareltje.  En dan heb je nog een ronduit fantastische Jeff Daniels, als de nonchalante slechterik van dienst.  En tenslotte een dikke pluim voor de vijfjarige Pierce Gagnon.

Jeff Daniels & Noah Segan

Geloofwaardig is het natuurlijk allemaal niet, maar de regisseur weet dit perfect te omzeilen door een strak tempo aan te houden.  De actie wordt ook goed in beeld gebracht.  Nergens heb je, zoals bij Tony Scott, het gevoel dat je niet meer weet waar de goeie en de slechte zich bevinden.  Er zitten voldoende rustpunten in de film waardoor je ook als toeschouwer tijd krijgt om het verhaal tot jou te laten komen.  Een knap verhaal, goeie actiescènes en schitterende acteurs.  Als filmliefhebber heb je niet veel meer nodig om van een geslaagde filmavond te spreken.  En dat was hier overduidelijk het geval.

Bruce Willis

Van : Rian Johnson

Met : Joseph Gordon-Levitt, Bruce Willis, Emily Blunt, Jeff Daniels, Paul Dano, Piper Perabo, Pierce Gagnon, Qing Xu & Noah Segan

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s