Spots Op West 2012

“Spots Op West”, onze jaarlijkse afspraak met Westouter.  Een afspraak waar we ook altijd reikhalzend naar uitkijken.  En dit jaar werden we meer dan beloond.  We zagen bijna uitsluitend goeie tot heel goeie voorstellingen.  We kunnen natuurlijk een serieus boompje opzetten over het  barslechte weer, maar ik moet zeggen dat dat ons weekendje allesbehalve verpest heeft.  We verkeerden in heel goed gezelschap en sliepen zelfs in een tentje op een nabijgelegen camping.  Wonder boven wonder bleven we zelfs de hele nacht droog.  Het werd uiteindelijk één van de gezelligste “Spots Op West”s die we ooit meemaakten en daarenboven werden er al plannen gesmeed voor de editie van volgend jaar.  Hierna een kort overzicht van hetgeen we te zien kregen.

Van vlees en boek

door Theater Trac

Tekst, bewerking en spel : Ellen Carrette, Ingrid De Bie, Sofie De Mol, Wim De Witte, Angelique Hoste, Christophe Huysecom, Fabienne Neyt, Simon Wullens en Leen Braspenning

😀 😀 😀 😦

Theater TRAC was naar “Spots Op West” gekomen om “Titus Andronicus” van Shakespeare te spelen.  Ze zaten echter met een serieus probleem : één van de acteurs, Fred, had zijn kat gestuurd.  In afwachting van zijn komst probeerden ze het publiek wat te entertainen.  We leerden de groep kennen als een hechte groep vrienden.  Geleidelijk aan echter bleek die hechte groep toch niet zo hecht te zijn.  En ook de relatie met stagiaire Fabienne was niet altijd wat ze op het eerste gezicht leek te zijn.  Dit was het uitgangspunt van deze voorstelling.  We genoten van de goeie tot enkele zeer goeie acteerprestaties en van de absurde situaties die gecreëerd werden door de hele ploeg.  Wat mij betreft, een hele sterke voorstelling met misschien een klein dipje vlak voor ze aan “Titus Andronicus” begonnen.  Zeker één van de leukste voorstellingen die we dit seizoen al te zien kregen.

Zwerfhonden

door Stichting Theatergroep Ludiek

Regie : Daan Joosen

Spel : Roel Kox, Joost Segers, Jan Dua, Tom van den Bergh, Bob van der Does, Jasper Koopmans en Emiel van Geffen

😀 😀 🙂 😦

Quentin Tarantino’s “Reservoir Dogs” werd vertaald naar theater en leuk gebracht door deze groep enthousiaste jonge Nederlanders.  Er werd nogal veel geschreeuwd waardoor de verstaanbaarheid verloren ging en ook het opzet om dit in arena te brengen, was niet altijd geslaagd.  Veel acteurs stonden hierdoor vaak minutenlang met hun rug naar het publiek wat alweer de verstaanbaarheid niet ten goede kwam.  Veel werd echter goed gemaakt door het enthousiasme van de groep en de plezante dialogen (waar Tarantino een patent op heeft).  Een leuke voorstelling !

Gemengd dubbel

door Nyzalia

Regie : Tine Van Nieuwenburg en Paul Stoops

Spel : Johan Van Cauteren, Marina Matysen, Gerd Van de Perre, Paul Stoops en Marie-Jeanne Caels

😀 🙂 😦 😦

Drie plezante eenakters, maar de uitwerking kon beter.  In het eerste stukje was er geen spanning voelbaar tussen de personages waardoor dit toch wel het minst genietbare was van de drie.  Tijdens het tweede stukje verslapte mijn aandacht aanvankelijk, maar uiteindelijk slaagde de actrice er toch in om mij te boeien en mooi te eindigen.  Het derde stukje dan was goed.  Dit blijft een hele plezante tekst en die werd ook goed gebracht door beide acteurs.  Ook jammer van de “verduidelijking” aan het begin.  Dit vraagt toch geen verduidelijking.  Neem daarbij ook nog eens de lange scène-overgangen door het gebruik van nieuwe tafelkleedjes en nieuwe dienborden en je kreeg een wat onsamenhangend geheel met nogal wat niveauverschil tussen de verschillende stukjes.

Kaatje is verdronken

door Tejaterbende Oeps!

Regie : Dries De Smedt

Spel : Steven Meulemans, Roel Loots, Jitse Vanlommel en Lorien Verachtert

😀 😀 🙂 😦

Op deze voorstelling valt eigenlijk weinig tot niets aan te merken.  Een knappe regie en goeie acteurs zorgden voor een aangenaam kijkstuk.  Af en toe werd er misschien wat teveel geroepen, maar dat is detailkritiek.  Het enige wat mij aan deze voorstelling tegen de borst stootte, was het feit dat er van het absurde van de originele tekst van van Warmerdam bijna niks meer overbleef.  Slechts af en toe kregen we een absurd stukje voorgeschoteld en dat is misschien toch wel een beetje jammer.  Voor de rest een mooie voorstelling.

Zolderling

door Derde Regiement

Regie : Joke Willems

Spel : Jim Maes en Pedro Waeghe

😀 😀 😀 😀

Ik weet niet of het genre “feelgood-theater” bestaat, maar als het bestaat, dan is deze voorstelling daar toch wel het perfecte voorbeeld van.  Ondanks de thematiek (scheiding, ontdekken dat je homo bent, leven met een moeder die hoer is, …) verlaat je deze voorstelling met een heel goed gevoel.  We krijgen het verhaal van twee kinderen.  De ene “leeft” op zijn zolder in zijn eigen fantasiewereld en de andere is vooral bezig met het voor zich winnen van zijn grote liefde.  Het is een vreemde vriendschap tussen twee tegenpolen, maar het is wel een (h) echte vriendschap.  Dit verhaal wordt verteld aan de hand van anekdotes uit het leven van de kinderen, nu eens grappig dan weer triestig, maar altijd met de nodige zin voor relativering.  Beide acteurs doen schitterend hun ding en laten je vergeten dat je eigenlijk naar twee dertigers zit te kijken.  Ook de enscenering is fantastisch.  Er liggen een twintigtal matrassen op scène en hiermee wordt vanalles gebouwd (een kast, een bos, een paard, enz.), heel mooi om naar te kijken.  Op de muren van de zolder tekent Joris zijn eigen fantasiewereld en die lijkt ook tot leven te komen (een kapstok wordt getekend en daar wordt een jas aan gehangen, een kraan wordt getekend en een emmer wordt gevuld, enz.).  De twee kleine  foutjes met de belichting worden hen vergeven, want dit was een voorstelling om duimen en vingers bij af te likken.  Waaaauw !!!

Camille

Regie : Maaike Tubex

Spel : Leen Braspenning en Emmanuelle Schotsaert

😀 😀 😀 😦

Zoals ik eerder al zei, de ene knappe voorstelling na de andere.  Deze “monoloog” ging over Camille Claudel en over haar relatie met haar moeder en met Paul Rodin.  En die werd schitterend gebracht.  We kregen één van de meest doorleefde vertolkingen van het festival te zien.  En de actrice slaagde erin om de aandacht van het publiek van begin tot eind vast te houden.  De combinatie met de zang van de moederfiguur en het gespeel met klei zorgden ook voor een visueel krachtige voorstelling.  En wat dat al dan niet functioneel naakt betreft, daar is al voldoende over gepraat en uitgeweid.  Daar zal ik hier geen woorden meer aan vuil maken ;-).  Een hele knappe voorstelling met een schitterende vertolking.  Zo mogen er meer zijn.

Tussen ons gezegd en gezwegen

door Cie Blauwtong en Theater I-Luna

Regie : Johnny De Meyer

Spel : Johnny De Meyer en Mathias Van Mieghem

😀 😀 🙂 😦

Alweer een goeie voorstelling met goeie acteurs.  Knappe enscenering met een paar leuke regievondsten.  Bram en Bart zijn tweelingbroers die sinds de dood van hun ouders, twee mediagiganten, om de vijf jaar samen komen om bij te praten.  Dit leidt tot de nodige spanningen en conflicten.  Een beetje jammer dat de tekst op zich nergens toe leidt.  We krijgen de ene anekdote na de andere voorgeschoteld, maar veel meer dan dat is het niet.  Het goeie spel houdt het echter boeiend genoeg en zorgt ervoor dat dit een waardige afsluiter is van een heel mooi en gezellig festival.

We genoten alweer van een supergezellig en kwalitatief heel hoogstaand festival.  We zagen heel veel goeie acteurs en creatieve regisseurs aan het werk.  En ook de stukken die we te zien kregen, waren van een heel hoog niveau.  We blijven het jammer vinden van de luide muziek in de spiegeltent wat het napraten over de vele geziene voorstellingen vermoeilijkt.  We zagen ons dan ook genoodzaakt de lokale horeca te steunen om te kunnen praten over al het moois dat we gezien hadden.  Eén ding is zeker : volgend jaar zijn we weer van de partij.  Tot in 2013 !

Advertenties

3 reacties Voeg uw reactie toe

 1. i-luna group schreef:

  dank u voor de fijne reactie… je kan compagnie blauwtong en theater I-Luna (evenals DeF Donkey die ook op dit festival stond) volgen via facebook. OF… http://www.compagnieblauwtong.be / http://www.theater-i-luna.be / http://www.defdonkey.be

  johnny

  Like

 2. Matysen Marina schreef:

  Volg Nyzalia ook via Facebook
  http://www.facebook.com/groups/NYZALIA

  Marina

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s