Vlastheater : Verhalen uit het achterland

Vlastheater : Verhalen uit het achterland

(Paul Pouvreur)

door Erfgoedcel Kortrijk, Cultuuroverleg Kortrijk, Het Vlasmuseum, provincie West-Vlaanderen en De Figuranten

Regie : Hein Mortier en Frederic Dehaudt

Spel : Anna, Martine, Jean-Pierre, Lucrèce, Ingrid, Roger, André, Filip, Jan, Jean-Claude, Anna, Eric, Ines, Dominique, Martien, Mieke, Christine, Myriam, Christine, Linda, Albert en Roger

😀 😀 🙂 😦

Deze gelegenheidsproductie werd op poten gezet met als input de vele vlasverhalen.  De ene anekdote na de andere wordt verteld en zo maken we kennis met het vlasverleden van de Leiestreek.  De ene anekdote is al mooier en boeiender dan de andere, maar toch is er bijna geen enkele die verveelt en dat heeft veel te maken met het regieconcept.  Je zou dit heel sec kunnen brengen door de ene na de andere acteur op scène te laten komen met een spot op hem of haar en hem of haar dan een anekdote te laten vertellen.  In dit geval echter kozen de regisseurs voor een dynamische voorstelling met veel acteurs en heel veel beweging.  Zo kozen ze voor een soort carroussel als decorelement.  In plaats van de acteurs uit de coulissen te laten komen, kwamen ze uit die carroussel gesprongen.  Een carroussel die ze daarenboven zelf draaiende hielden. Goed gevonden en plezant om naar te kijken.  Iedere anekdote werd ook als een klein toneelstukje opgevoerd en dat leverde een paar plezante stukjes theater op.  Zo was de scène met het klasje één van de hoogtepunten wat mij betreft.

De cast

Ook werd gekozen om niet alle anekdotes telkens als één geheel te vertellen, maar werden een aantal anekdotes opgesplitst.  Zo kwam de wetenschapper zijn verhaal van het maken van vlas in een drietal keer vertellen en ook de veilingmeester dook een paar keer op (uit een zijdeur van de zaal) om haar verhaal te doen.  Het enige minpuntje voor mij was de duur van de voorstelling.  Het had iets korter mogen zijn, maar door het plezante concept kregen we een bijzonder aangename voorstelling voorgeschoteld.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s