>Buried

>

Buried
Van : Rodrigo Cortès
Met : Ryan Reynolds
XXXX
 

Stel je eens het volgende voor. Je wordt wakker. Het is pikdonker en bij de minste beweging bots je met een of ander lichaamsdeel tegen een harde wand. Je vindt een zippo, je steekt die aan en wat blijkt, je ligt in een kist, begraven onder de grond. Wel, dat is wat Paul Conroy overkomt. Paul Conroy is een vrachtwagenchauffeur, die voor zijn werk in Irak actief is. Zijn konvooi wordt aangevallen en hij raakt bij die aanval bewusteloos. Het volgende dat hij zich herinnert, is wat ik hierboven beschreven heb. Hij vindt ook een blackberry en geleidelijk aan wordt het duidelijk dat hij ontvoerd is en dat zijn kidnappers willen dat hij aan een miljoen dollar raakt voor 21u00. Dat betekent dat hij nog anderhalf uur heeft en een race tegen de klok begint …

Als toeschouwer maak je dan ook iedere seconde van Paul zijn beproeving mee. Een gewaagd, maar uitermate geslaagd experiment. De piepjonge regisseur (Rodrigo Cortès) kiest ervoor om op geen enkel moment de kist te verlaten, waardoor je als toeschouwer als het ware mee in de kist opgesloten zit. Wij weten alleen wat Paul Conroy weet. Daarenboven gebruikt hij zijn camera zo inventief dat je op geen enkel moment naar een zelfde beeld zit te kijken. Er zitten voortdurende shotwissels in waarin close-ups afgewisseld worden met dolly shots. Ook het licht speelt een grote rol. Enkel en alleen als Paul licht heeft, zien wij ook wat er gebeurt. Zo heeft hij een zaklamp die niet zo goed werkt en af en toe aan en uit floept. Als toeschouwer ruik je de kist bijna. Je voelt het zand bijna die de kist binnen druppelt.

Daarenboven levert Ryan Reynolds hier een knalprestatie. Hij moet wel, want hij is de enige acteur. De rest van de acteurs heeft enkel zijn stem geleend. Een hele goeie film met een uiterst origineel uitgangspunt. Negentig minuten lang op een hele kleine locatie zonder dat je je als toeschouwer ook maar één seconde verveelt en met een nagelbijtende finale. Waaaauw !!! Wij waren alvast serieus onder de indruk !

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s